<strong>Научно становище относно обосновката на здравни претенции, свързани с konjac mannan (glucomannan) и намаляване на телесното тегло и др.</strong>
Сподели
-от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) (2010)
Обобщение
След искане от Европейската комисия, групата по диетични продукти, хранене и алергии беше помолена да предостави научно становище относно списък със здравни искове съгласно член 13 от Регламент (ЕО) № 1924/2006. Това становище се отнася до научната обосновка на здравни искове във връзка с konjac mannan (glucomannan) и намаляване на телесното тегло, намаляване на постпрандиалните гликемични реакции, поддържане на нормални концентрации на кръвна захар, поддържане на нормални (на гладно) концентрации на триглицериди в кръвта, поддържане нормални концентрации на холестерол в кръвта, поддържане на нормална функция на червата и намаляване на потенциално патогенни стомашно-чревни микроорганизми. Научната обосновка се основава на информацията, предоставена от държавите-членки в консолидирания списък на здравни претенции и референции по член 13, които EFSA е получил от държавите-членки или директно от заинтересовани страни. Хранителната съставка, която е обект на здравните искове, е konjac mannan (glucomannan). Панелът счита, че konjac mannan (glucomannan) е достатъчно характеризиран.
За пълното проучване щракнете тук.