Патладжаните са богати на фибри и антиоксиданти и съдържат и други витамини и минерали. Сред антиоксидантите в патладжаните са антоцианините, включително насунин, лутеин и зеаксантин. Страхотни са и в рецепти като тази лазаня!
Парче прясно приготвена зеленчукова лазаня
Ще имаш нужда от:
2 патладжана
500 г телешка кайма (макс. 7%)
1 консерва нарязани домати
1 тиква
1 голяма глава лук
¼ бяло зеле
Риган и мащерка
Сол и черен пипер
125 г настъргана моцарела
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 C° конвекция. Нарежете патладжана по дължина на дълги филийки с дебелина 1 см. Поставете ги върху кърпа и ги посолете обилно. Оставете филийките да починат около 30 минути. Подсушете ги с чиста кърпа и отстранете цялата сол. Намажете патладжаните с малко олио и ги запържете на тиган, докато покафенеят и омекнат.
Тиквата и лука се нарязват на едро, а бялото зеле се нарязва на тънки нишки. Запържете телешката кайма и след това добавете лука. След това добавете тиквата и бялото зеле. Сега добавете нарязаните домати и овкусете със сол, черен пипер и подправки на вкус. Оставете месния сос да къкри поне 15 минути.
Сглобете лазанята в подходяща за фурна тава. Започнете със слой месен сос на дъното и след това добавете слой печени на скара резени патладжан. Завършете с настъргана моцарела и по желание малко допълнително риган. Печете във фурната на 180 C° конвекция за 20-30 минути.