<strong>Научно становище относно обосновката на здравна претенция, свързана със стандартизиран воден екстракт от бял боб</strong>
Category_Клинични изследвания>Slim Boost Slim Boost Клинични проучвания 2010-2019 Хранителна добавка

<strong>Научно становище относно обосновката на здравна претенция, свързана със стандартизиран воден екстракт от бял боб</strong>

'- от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) (2014)

Абстракт

След заявление от InQpharm Europe Ltd, подадено за разрешаване на здравен иск съгласно член 13, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 1924/2006 чрез компетентния орган на Обединеното кралство, Групата на EFSA по диетични продукти, хранене и алергии (NDA) беше помолен да даде становище относно научната обосновка на здравен иск, свързан със стандартизиран воден екстракт от бял боб (Phaseolus vulgaris L.) и намаляване на телесното тегло. Панелът счита, че храната е достатъчно характеризирана. Намаляването на телесното тегло е благоприятен физиологичен ефект за хора с наднормено тегло. Заявителят идентифицира общо четири проучвания с човешка намеса, които изследват ефектите на водния екстракт от бял боб върху телесното тегло като подходящи за твърдението. Не могат да се направят заключения на две от тези четири проучвания. При преглед на доказателствата Панелът взе предвид, че едно проучване с човешка интервенция показва ефект на стандартизирания воден екстракт от бял боб при намаляване на телесното тегло, когато се консумира в продължение на 12 седмици, че отслабването е предимно чрез намаляване на телесните мазнини и че ефектът на стандартизирания воден екстракт от бял боб върху телесното тегло е подкрепен от второ проучване с по-кратка продължителност. Панелът обаче също така взе предвид, че първото проучване е с риск от отклонение, че поддържащото проучване страда от методологични ограничения и че не са предоставени доказателства за механизъм, чрез който стандартизираният воден екстракт от бял боб може да упражни претендирания ефект . Панелът заключава, че предоставените доказателства са недостатъчни, за да се установи причинно-следствена връзка между консумацията на стандартизиран воден екстракт от бял боб (Phaseolus vulgaris L.) и намаляването на телесното тегло. За пълното проучване щракнете ТУК.
Назад към блога