<strong>Доклад за оценка на Zingiber officinale Roscoe, rhizoma</strong>
Category_Клинични изследвания>Slim Boost Slim Boost Джинджифил Клинични проучвания 2010-2019 Хранителна добавка

<strong>Доклад за оценка на Zingiber officinale Roscoe, rhizoma</strong>

- От Европейската Медицинска Агенция (2012)

Въведение

Джинджифилът (Zingiberis rhizoma) се състои от цялото или нарязано коренище на Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae), като тапата е отстранена изцяло или само от широките, плоски повърхности <Европейска фармакопея 2011>. Джинджифиловите растения са изключително популярни – за готвене като подправка и за лечение на множество заболявания – в цяла Азия, особено в Индия и Китай, в продължение на повече от 5000 години. Видът Zingiber officinale произхожда от Югоизточна Азия. Не е известно да се среща див . Това е многогодишно тревисто растение с височина до 1,5 метра, с асиметрични цветове. Поради дългия период на размножаване в различни континенти са се развили различни видове от вида. Билковото вещество джинджифил, което отговаря на монографията на Европейската фармакопея, произхожда от западноиндийски тип (ямайски джинджифил) с отстранена тапа или от индийски видове (бенгалски джинджифил, корен джинджифил), обелени само откъм сплесканите страни. Съставки: Етерично масло 1-4 % (минимум 15 ml/kg етерично масло (безводна дрога) според Ph. Eur.). Идентифицирани са повече от 100 съединения, повечето от които терпеноиди, главно сесквитерпеноиди (α-зингиберен, β-сескифеландрен, β-бизаболен, α-фарнезен, ар-куркумен (зингиберол) и по-малки количества монотерпеноиди (камфен, β-феландрен, цинеол, гераниол, куркумен, цитрал, терпинеол, борнеол) Съставът на маслото зависи от произхода на материала . Острите принципи, гингеролите (4-7,5%) са хомоложна серия от феноли. Основният от тях е 6-гингерол. Гингеролите с други дължини на веригата, напр., 8-гингерол и 10-гингерол, присъстват в по-малки количества. По време на сушене и съхранение, гингеролите са частично дехидратирани до съответните шогаоли, които могат да претърпят допълнителна редукция, за да образуват парадоли, също присъстващи в съхранявания джинджифил . Други съставки са нишесте, до 50%, липиди 6-8%, протеини и неорганични съединения . Изискванията на Фармакопеята на САЩ за джинджифила са: гингероли и гингердиони не по-малко от 0,8%, летливо масло не по-малко от 1,8 ml на 100 g, нишесте не по-малко от 42% и шогаоли не повече от 0,18% . За пълното проучване щракнете тук.
Назад към блога