<strong>Неблагоприятни ефекти от растителни хранителни добавки и ботанически препарати: систематичен преглед с критична оценка на причинно-следствената връзка</strong>
Сподели
'- by C. Di Lorenzo et al. (2014)
Цели
Целта на това изследване беше да се съберат налични данни за следното: (i) неблагоприятни ефекти, наблюдавани при хора от приема на растителни хранителни добавки или ботанически препарати; (ii) погрешно идентифициране на отровни растения; и (iii) взаимодействия между растителни хранителни добавки/ботанически продукти и конвенционални лекарства или хранителни вещества.
Методи
PubMed/MEDLINE и Embase бяха търсени от създаването на базата данни до юни 2014 г., като се използваха термините „неблагоприятен ефект/и“, „отравяне/а“, „растителна хранителна добавка/и“, „погрешна идентификация“ и „взаимодействие/я“ в комбинация със съответното растение име. Всички документи бяха критично оценени съгласно Насоките на Световната Здравна Организация за оценка на причинно-следствената връзка.
.
Резултати
Получени са данни за 66 растения, които са често срещани съставки на растителни хранителни добавки. От 492 избрани статии, 402 (81,7%) се занимават с неблагоприятни ефекти, пряко свързани с ботаническите, а 89 (18,1%) засягат взаимодействия с конвенционални лекарства. Само един случай беше свързан с погрешна идентификация. Неблагоприятни ефекти са докладвани за 39 от 66 търсени ботанически вещества. От общите препратки 86,6% са свързани с 14 растения, включително Glycine max/соя (19,3%), Glycyrrhiza glabra/женско биле (12,2%), Camellia sinensis/зелен чай (8,7%) и Ginkgo biloba/гинко (8,5%)).
Заключение
Като се има предвид продължителността на изследваното време и броя на растенията, включени в прегледа, забележително е, че: (i) неблагоприятните ефекти, дължащи се на ботанически съставки, са относително редки, ако се оценява за причинно-следствена връзка и ) броят на тежките клинични реакции е много ограничен, но са описани някои фатални случаи. Данните, представени в това изследване, са оценени за качество, за да направят резултатите максимално полезни за клиницистите при идентифициране или изключване на вредните ефекти на растителните продукти.
За пълното проучване щракнете ТУК.